Čitateľské desatoro - Sfumato a jeho prínos

Späť
z
zlý
dobrý, ale ...

Popis: Dobrá pomôcka pre učiteľov 1. ročníka (1.stupeň), ktorá poukazuje na klady metodiky " Sfumato" . Zaujímavosti najdete na www.abcmusic.cz


Diskusia

pridať komentár

* Reagovať | Ivana Betková | (06.01.2010 16:19 - neprečítaný)

Robíte Sfumato? Ja som prešla kurzom u autorky a minulý školský rok som touto metódou učila mojich prvákov. Nie všetko sa mi podarilo, ale SUPER - prvá trieda bez podvojného čítania!

* Reagovať | Mária Frimerová | (08.08.2010 16:08 - neprečítaný)

Srdečne pozdravujem. Ja som absolvovala Letné sústredenie Sfumato v Prahe 2006 a o rok na Orave. Moji prví "sfumaťáci" už ukončili 4. ročník a teraz v septembri začínajú ďalší. Určite budem učiť touto metódou nasledujúci celý rok, pretože pred štyrmi rokmi žiaci mali veľmi dobré výsledky. V decembri pred Vianocami už v pohode čítali celé texty a až do 4. roč. nečítali dvojito. Tešili sa aj rodičia, pretože nemuseli sedieť pri deťoch a dbať, aby veľa čítali. Po celé štyri roky čítali veľa kníh a časopisov nielen v škole, ale aj doma. Prajem všetkým pekný zvyšok dovolenky, už sa teším do školy. Mária F.

* Reagovať | Žofia Krasničanová | (08.09.2010 11:02 - neprečítaný)

Prosím vás ako rodič prvákov, ktorý sa v škole vyučuje touto metódou ako postupujete v písaní v prípravnom období, pretože môj syn už tretí deň v škole písal všetky tvary "o". Veľmi pekne ďakujem

* Reagovať | Mária Frimerová | (23.09.2010 20:11 - neprečítaný)

Moji prváci už majú za sebou pomaly jeden mesiac čítania metódou sfumato. Ide im to veľmi dobre, pohotovo reagujú na jednotlivé hlásky a s radosťou sa hrajú s kockami a ďalšími pomôckami. Písanie realizujeme rôznymi grafickými prvkami a cvičeniami. Začali sme do veľkých čistých zošitov a na veľké papiera, kde sme len čmárali a čmárali.Postupne pracujeme v zošite Moje prvé čiary a tiež v prvom zošite, ktorý je súčasťou písaniek. Tvary písmen :- tu precvičujú len veľké tlačené a to hlavne hravou formou do veľkých čistých zošitov, na výkresy, z ktorých potom často vytvárajú rôzne obrazy, princezny, strašidlá, zvieratká. Viac píšeme farbičkami ako ceruzou. Žiadne tvary o, O ešte žiaci necvičili. Do malých linajkovaných zošitov ešte nepíšu, až v prípravnom období, keď nastúpi už samotný nácvik písania a čítania zo šlabikára. Šlabikár vôbec nenosia domov, všetko si vypracujeme v škole. V škole hlásky žiaci krásne volajú, "tlačia zvukom ". Pekne už čítajú SO, SU, SA .... veľmi ich to baví a sú veľmi pozorní. Postupne aj pri nácviku písmen si ich budú precvičovať do cvičných veľkých zošitov, pretože ja písanku považujem už za finálne vzorové písanie. Samozrejme, ako rodič uzná, že jeho dieťa ešte potrebuje precvičiť písmenko, majú na to zabezpečené zošity s pomocnou linajkou. V takomto prípade im ho predpíšem do cvičného zošita a žiak si ho cvičí v škole. Možno len pár informácií, ako to praktizujem ja. Samozrejme, každý nový deň prináša nové nápady, riešenia a často aj žiaci sú takým štartérom. A ja sa novým veciam nebránim a nechám hodine voľný priebeh. Čas ukáže, ako to žiaci s mojou pomocou zvládli. Aj teraz sa už teším zo svojich žiakov a ich každodennej spolupráci so mnou. V polovici októbra realizujem otvorenú hodinu so žiakmi pre rodičov. Tu im ukážeme, ako sa naučili čítať hlásky, slabiky, hru s kockami, písmenkami a niečo z matematiky. To preto, aby ich rodičia neučili čítať dvojito a aby pochopili a nekričali na dieťa: "TO AKO ČÍTAŠ! ČÍTAJ RÝCHLEJŠIE! POVEDZ SI TO POTICHU! " apod. Už asi stačilo, lebo napíšem seminárnu prácu. AHOJTE.

* Reagovať | Žofia Krasničanová | (27.09.2010 21:42 - neprečítaný)

Veľmi pekne ďakujem za vyčerpávajúcu odpoveď a prajem Vám veľa úspechov vo Vašej náročnej práci. Veľmi ma teší, že sú medzi nami kolegovia, ktorí vedia ako zaujímavo a s nadšením učiť. Ahojte.


*Pridať komentár

Učiteľ: Zita ZádoriováViac 

Predmet:
Ročník: 1. ročník ZŠ, 2. ročník ZŠ

Autor: Zita Zádoriová
Typ dokumentu: Metodický materiál
Vytvorené dňa: 29.04.2009 18:46
Formát súboru: jpg
Veľkosť: 1424 kB

Licencia:

Jazyk: Slovenčina Slovenčina

  Podrobne  

História dokumentu

Od tohto autora

Súvisiace dokumenty

Autor nepridal žiadne súvisiace dokumenty.

Podobné dokumenty

Prírodoveda 4. ročník ZŠ Zita Zádoriová
Slovenský jazyk a literatúra Nešpecifikovaný Eva Siposová
Matematika 5. ročník ZŠ, 6. ročník ZŠ (Prima OG) Zita Zádoriová
nešpecifikovaný 1. ročník ZŠ Ivana Lukačovičová
nešpecifikovaný Nešpecifikovaný Zita Zádoriová
Nemecký jazyk Nešpecifikovaný Marta Pehaničová