/ Martina Holková / Občianska výchova / Primárna prevencia

Primárna prevencia

Späť
zlý
dobrý, ale ...

Popis: Negatívne javy spoločnosti OV 7.r., OV 9.r.


Diskusia

pridať komentár

* Reagovať | Gabriela Šimová | (20.08.2009 12:33 - neprečítaný)

Pekne spracované. Hodnotím.

* Reagovať | Viera Košická | (21.08.2009 12:04 - neprečítaný)

Pekné, nápadité a užitočné. Ďakujem

* Reagovať | Peter Lengyel | (25.02.2010 10:21 - neprečítaný)

Dobre myslené, ale proti tým argumentom stojí realita. Ak je alkohol taký zlý, prečo ho je všade dostatok, prečo ľudia pijú, prečo oslavujeme s alkoholom, prečo ho vlády nezakážu, prečo podľa niekoľkých výskumov je prvý, kto ponúkne dieťaťu alkohol RODIČ ?

Drogy takisto. Ak sú zlé prečo ich ľudia berú? Prečo sa tu neobjavujú oveľa zložitejšie nelátkové závislosti ako PCmánia, internetová pornografia, závislosť na chatovaní, závislosť na nakupovaní, závislosť na veštení, závislosť na prejedaní...., ktoré sa milión krát viac týkajú dnešných detí ako napr. kokaín.

A ešte nie je pravda, že sú všetky drogy návykové. Napríklad extáza nie je návyková, do určitej miery ani marihuana. Aj keď je pravda, že majú sto iných negatívnych účinkov.

* Reagovať | Gabriela Šimová | (25.02.2010 14:01 - neprečítaný)

Vážený kolega Lengel,
prekvapuje ma Vaša "naliehavá" reakcia. Aj malé deti sa pýtajú stále "Prečo"? Pokračujem v trende. Prečo je alkohol dostupný? Prečo sa väčšina konzumetov závislým nestane? Prečo je sloboda a každý si môže voliť ako bude žiť?
Prečo sa nezačnete venovať nastoleným "novým" témam, keď učiteľská verejnosť ešte tak ďaleko neprišla ako vy sám? Prečo zľahčujete niektoré drogy?
Prečo zabúdate na anorexiu a bulímiu, ktoré sú tiež "smrteľné" choroby?
Problematika závislostí je taká závažná téma, ktorá zasahuje takmer každého /nejakým spôsobom/.
Naozaj som povďačná kolegom, ktorí vytvorili "pozoruhodné dielka" k prevencii. Viem o čom hovorím. Už nie som dieťa. I osobná skúsenosť tu je. Vami nastolené témy kričia: "Sme tu", nezatvárajte si oči!
Vďaka za reakciu takéhoto rangu. Tiež patrím k tým, ktorí by radšej preventívne uchránili koho sa dá, ako nechať ich padnúť až na samé dno! Len či sa to dá?

* Reagovať | Peter Lengyel | (25.02.2010 16:58 - neprečítaný)

Pani Gabriela, ja si vážim každého preventistu a nesnažím sa nikoho ponížiť, ale diskusia je o diskutovaní... Možno som to napísal zhurta, ale za veľa veciami si stojím. Často deti strašíme následkami, ktoré nie sú úplne celkom tak, alebo im nehovoríme druhú stránku mince. Vôbec nezľahčujem drogy, len sa snažím poukázať na to, že aj prevencia sa posunula vpred. V prezentácii autorka hovorí o drogách. Vravím, je to fajn, ale je preukázateľné, že naozaj nespôsobujú všetky závislosť. Niektoré spôsobujú nábeh demencie, niektoré sú spúšťačom psychiatrických ochorení. A to je niekedy horšie ako závislosť. Spôsobujú rozpad rodiny, vzťahov, sociálneho života, nástup depresií, preto mi príde v prezentácii málo upozorniť deti "len" na závislosť. (Samozrejme s vhodným komentárom je to výborná osnova).
Napríklad AIDS - to je tiež pekná téma, ale oveľa menej reálne ohrozuje mládež ako syfilis, alebo kvapavka... A alkoholizmus, to je kapitola sama o sebe.

Nechcem sa hrať na múdreho, ale hovorím svoj názor, že mám pocit, že sme prevenciu oklieštili na témy, ktoré sú dlhodobo IN a dobre sa o nich píše. Ale mám pocit, že sa bojíme s deťmi diskutovať o sociálnych dôsledkoch tohto všetkého. Aj ten alkohol. Áno infarkt, áno rakovina, áno cirhóza pečene, ale mám pocit, že sa málo hovorí o alkohole ako o prvku pri domácom násilí, zneužívaní, samovraždách, vrraždách, sexe,...

A k vašej záverečnej vete - úplne súhlasím. A aj s tým sa musíme zmieriť, že možno sa poskladáme do kocky pre niekhoho a aj tak si urobí posvojom.

* Reagovať | Gabriela Šimová | (25.02.2010 17:23 - neprečítaný)

Závislosti sú tak náročný jav... tak ako píšete pán Peter. A je skutočne neľahké nájsť si spôsob ako nejaké informácie a ešte lepšie emócie priniesť pre deti v ZŠ tak, aby to vedeli, prípadne chceli prijať.
Diskusia je výborná vec. Som rada, že diskutujeme.
A ešte lepšia ako diskusia je výmena skúseností. Možno si nájdem čas niečo vytiahnuť z našej školy a praxe. Aj vás tiež vyzývam, ak nemáte nič proti tomu podeliť sa aj so skúsenosťami z takejto práce.


*Pridať komentár

Učiteľ: Martina HolkováViac 

Predmet: Biológia, Etická výchova, Občianska náuka, Prírodoveda
Ročník: 7. ročník ZŠ (Sekunda OG), 9. ročník ZŠ (Kvarta OG)

Autor: Martina Holková
Typ dokumentu: Učebný materiál
Vytvorené dňa: 20.08.2009 12:17
Formát súboru: ppt
Veľkosť: 302 kB

Licencia:

Jazyk: Slovenčina Slovenčina

  Podrobne  

História dokumentu

Od tohto autora

Súvisiace dokumenty

Autor nepridal žiadne súvisiace dokumenty.

Podobné dokumenty

Prírodoveda, Školský klub detí 1. ročník ZŠ, 6. ročník ZŠ (Prima OG) Mária Lehoczká
Biológia, Etická výchova, Prírodoveda 4. ročník ZŠ, 5. ročník ZŠ, 6. ročník ZŠ (Prima OG), 7. ročník ZŠ (Sekunda OG), 8. ročník ZŠ (Tercia OG), 9. ročník ZŠ (Kvarta OG) Mariana Pavlišinová
Biológia, Etická výchova, Chémia, Informatika, Telesná výchova 5. ročník ZŠ, 6. ročník ZŠ (Prima OG), 7. ročník ZŠ (Sekunda OG), 8. ročník ZŠ (Tercia OG), 9. ročník ZŠ (Kvarta OG) Lenka Kumpánová
Všeobecné 4. ročník ZŠ, 5. ročník ZŠ, 6. ročník ZŠ (Prima OG), 7. ročník ZŠ (Sekunda OG), 8. ročník ZŠ (Tercia OG), 9. ročník ZŠ (Kvarta OG) Alena Píšová
Etická výchova, Občianska náuka, Prírodoveda, Špeciálna pedagogika, Triednictvo Nešpecifikovaný Gabriela Abošiová