Čo je hviezda a prečo padá na Zem.htm

Späť
z
zlý
dobrý, ale ...

Popis: Najdôležitejšie pre ľudstvo je Slnko. Obdivujeme ho užodpradávna. Aj my dnes, aj staré civilizácie ho kedysi chápali ako darcu života. Brali ho však aj ako veľmi jednoduché teleso, plochý disk, ktorý žiari z oblohy na Zem. Neskôr, po objavení ďalekohľadu v roku 1608, sa zistilo, že na Slnku sú škvrny, ktoré rotujú, a že Slnko nie je platňa či disk. Neskôr vedci prenikli do vnútra Slnka hlbšie a zistili, že je zložené z vysoko žeravých plynov. Dnes už vieme, že v Slnku prebiehajú termojadrové procesy. Dochádza k interakcii atómových jadier, k ich premene na iné prvky, k premene vodíka na hélium. Pri tomto procese sa uvoľňuje jadrová energia. Fyzici sa pokúsili vyvolať podobný proces aj na Zemi, podarilo sa im to, síce v obrátenom poradí, a máme jadrové elektrárne. Bohužiaľ, aj atómové bomby.


Diskusia

pridať komentár

Žiadne komentáre


*Pridať komentár

Učiteľ: Oľga ZávackáViac 

Predmet:
Ročník: 3. ročník ZŠ, 4. ročník ZŠ, 5. ročník ZŠ, 6. ročník ZŠ (Prima OG), 7. ročník ZŠ (Sekunda OG), 8. ročník ZŠ (Tercia OG), 9. ročník ZŠ (Kvarta OG)

Autor: Pavel Paľuš - astronóm a Juraj Tóth - vedecký asistent
Typ dokumentu: Učebný materiál
Vytvorené dňa: 28.10.2009 21:25
Formát súboru: htm
Veľkosť: 38 kB

Licencia:

Jazyk: Slovenčina Slovenčina

  Podrobne  

História dokumentu

Od tohto autora

Súvisiace dokumenty

Autor nepridal žiadne súvisiace dokumenty.

Podobné dokumenty

nešpecifikovaný Nešpecifikovaný Vladimír Káčer
nešpecifikovaný 0. ročník ZŠ, 1. ročník ZŠ, 2. ročník ZŠ, 3. ročník ZŠ, 4. ročník ZŠ, 5. ročník ZŠ, 6. ročník ZŠ (Prima OG), 7. ročník ZŠ (Sekunda OG), 8. ročník ZŠ (Tercia OG), 9. ročník ZŠ (Kvarta OG) Oľga Závacká
Nemecký jazyk Nešpecifikovaný Marta Pehaničová